Semele

Simula olarak da bilinir.
Dionysos'un annesi Semele, Zeus'un sevgilisiydi. Görünmez bir erotik varlık biçiminde geldi ve çok geçmeden hamile kaldı. İlişkilerini keşfeden Hera, Semele'yi kılık değiştirerek ziyaret etti ve sevgilisinin gerçek biçimini gerçekten görmesi gerektiğine ikna etti, bunun ölümlü Semele'nin kaldırabileceğinden daha fazlası olduğunun farkındaydı.
Zeus bir sonraki ortaya çıktığında, Semele ondan bir söz diledi. Koşulsuz, ona her şeyi vaat etti. Onun gerçek şeklini görmekte ısrar etti ve caydırılmayacaktı. Sözüne bağlı olan Zeus, tüm ateşli ihtişamıyla tezahür etti. Semele öldü ancak Zeus Dionysos'u rahminden kurtardı ve doğmaya hazır olana kadar onu uyluğuna dikti.
Başka bir versiyon, Zeus'un rahibesi olarak Semele'nin tanrı ile kutsal bir evlilik yaptığını öne sürüyor. Kimliğinin tamamen farkındaydı ve hamileliğinin tehdidi altındaki Hera, onu tamamen öldürdü.
Bu Yunan efsanesidir, ancak Semele bir Yunan adı değildir. Frig ya da muhtemelen Fenikedir. Semele trajik bir Yunan kahramanı olmadan önce, güçlü bir Frig tanrıçasıydı. Semele, Frigya toprak tanrıçası Zemele'den türemiştir ve oğlunun yanında bağımsız olarak saygı duyulur. Herkes gibi Semele de oğlunun yanında, gizemlerine başkanlık ederek saygı duyulmaya devam etti. Korusunda kutlanan Bacchanalia'nın yükselişi ile İtalya'da önemli ama gizli bir tanrıça oldu. Semele, kutsal ayin tanrıçası, kutsal coşkunluğun ruhudur. 
İtalya'da Stimula olarak tanınan kadın, kadınların tutkularını uyandıran erotik tanrıçadır.
Kutsal yer: Stimula adı altında, Roma'nın Aventine Tepesi, lucus Stimulae'nin eteklerinde, Bacchanalia'nın yasadışı ilan edilinceye kadar kutlandığı kutsal bir ormanı vardı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMA

Psişik Mesajlar için Sezgi Çay Ritüeli