Artemis


Menşei: Yunanistan
Artemis, Yunanistan'ın en eski yerli ruhlarından biridir. En eski enkarnasyonu bir ayı tanrıçası gibi görünüyor. Klasik Çağda Artemis vahşi doğa, büyücülük ve kadınların gizemleriyle en çok ilişkilendirilen ruh olarak yunan panteonuna dahil oldu. Artemis hem erkekler hem de kadınlar tarafından saygı görüyordu. Hem erkekler hem de dişiler için inisiyasyon törenlerine başkanlık eden inisiyatif bir ruhtur.
Efsanesinin en popüler versiyonuna göre Artemis, Leto ve Zeus'un kızı Delos adasında doğmuştur. Nefes alırken ilk işi, kardeşi Apollo'nun uzun ve zorlu doğumunda Leto'ya yardım etmekti. O onun tamamlayıcısı ve değişmiş egosudur. Güneşin ve erkekliğin ruhu, ayın ve dişiliğin ruhu olarak onun aksine. Artemis, Persephone'nin iyi bir arkadaşı ve müttefiki. 
Zeus, Artemis'e en derin dileğini sundu ve ondan asla zorla evlendirilmemesini istiyor. Bu, özerkliği ve bağımsızlığı sürdürme talebi olarak anlaşılabilir. Genellikle Artemis'in iffetine vurgu yapılır, ancak tapınak ritüelleri, ayrı ayrı değil, erkekler ve kadınlar tarafından erotik dans ve maskeli baloları içerir. Artemis'in cinselliği kimsenin kontrolü altında değil sadece kendisinin. İffet üzerindeki vurgusu, cinsel perhizin avdan önce geldiği ilk çağlardan kalma bir ayı kültüne geri dönebilir.
Artemis, Avın Sahibidir. Vahşi doğayı aşırı insan müdahalelerinden korur ve kutsal av ritüellerini düzenler. Artemis insan, hayvan ve  doğurganlığı etkiler. Adet döngülerini düzenler. 
Artemis cinsel enerjiyi ve gerginliği yönetir. Üretken kullanımdan ziyade büyülü kullanım için tasarlanmış cinsel enerjiyi içeren gizemlere başkanlık ediyor. Cinsel enerji, ezoterik bir güç kaynağı olarak hizmet etmek için serbest bırakmak yerine yoğunlaşılır.
Hayvanların ve insanların canlarını korur, ihsan eder ve alır. İnsan kurban etmeyi reddeden son Yunan tanrıları arasındaydı. Daha önce gebe kalamayanlara doğurganlık verir, aynı zamanda doğumdan kimin hayatta kalacağına da (kadınlar ve hayvanlar) karar verir. Kimin yaşayıp kimin öleceğini belirleyen bekçidir.
• Artemis sağlık, zenginlik, yaşam ve doğurganlık bahşedebilir veya alıkoyabilir.
• Periler veya Nereidlerin neden olduğu her türlü yaramazlığı geri alabilir.
• Artemis'e hızlı bir ölüm için dilek verilebilir. 
Tezahürleri: Artemis, pek çok form alan bir büyücü ve şekil değiştiricidir. En yaygın tezahürü, genellikle bir geyik veya bir av köpeği sürüsünün eşlik ettiği genç bir kadın atlet olmasıdır. Boynuzlu bir başlık veya hilal ile süslenmiş bir başlık takabilir. Artemis ayrıca bir deniz kızı veya özellikle kurtlar, ayılar  gibi herhangi bir hayvan şeklinde kendini gösterir. 
Renkler: Beyaz, Gümüş
Bölge: Yabani korular ve ormanlar (meyve bahçeleri veya çiftlik ağaçları değil) göller, bataklıklar, akarsular ve nehirler gibi tatlı su ile de yakından ilişkilidir.
Ağaçlar: Ceviz, söğüt, sedir, mersin, köknar, meşe, yabani incir, defne
Bitkiler: Pelin Otu
Ruh müttefikleri: Artemis genellikle yalnız bir ruh olarak tanımlansa da, genellikle başkalarının yanında bulunur. Hayvan arkadaşlarına ek olarak, ona hizmet eden ve ona eşlik eden bir Nymphe grubu vardır. Kuzeni Hekate, en sevdiği arkadaştır. Apollo ve Leto ile yakın bir ittifakı var.
Sayı: 6
Kutsal günler: Artemis, her ayın altıncı gününde (ay veya güneş) onurlandırılır.
Sunaklar: Artemis'in tapınakları, domuz başları veya dişleriyle süslenebilir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMA

Psişik Mesajlar için Sezgi Çay Ritüeli